Zonder masker helemaal jezelf zijn

Wat staat je in de weg om helemaal jezelf te zijn?
Helemaal mezelf kunnen zijn, is mijn grote leerweg in mijn leven. Gekscherend zeg ik dat ik vroeger ‘het hoofd op het stokje’ was. Ik deed veel met mijn hoofd omdat ik dacht dat het beter was om een bepaalde indruk te maken. Ik deed dat op een meer mannelijke manier. Mijn emotionele intelligentie was ondergeschikt aan mijn IQ.  Gelukkig heb ik geleerd dat het fijner is om vanuit mijn hart aanwezig te zijn. Ik omarm mijn vrouw-zijn volledig en breng dat in, in mijn werk en relaties.

Jij bent de enige die dit kan doen: Zelfbevrijding
“Ware schepping gebeurt eerst en vooral via het verwijderen van negatieve, onbewuste overtuigingen en verwachtingen, omtrent jezelf en het leven, om dan op zelfbewuste wijze je leven te kunnen creëren, op positieve wijze. “
Citaat uit De sleutel tot zelfbevrijding, van Christiane Beerlandt.

Angst beïnvloed onze authenticiteit
Deze zin geeft zo mooi weer hoe mensen onbewust verwijderd raken van zichzelf en hun unieke expressie. Uit zelfbescherming en angst ontstaan soms maskers. De angst remt ons om volledig onszelf te zijn en ons te laten zien in ons werk of onze relaties.  De angst voor afwijzing, pijn, falen of verdriet zorgt ervoor dat we ons anders laten zien dan we echt voelen. We raken verder van onze kern en eigen waarheid af. Hiermee creëren we onze ongewenste realiteit.

Wat kan er dan gebeuren?
Wanneer je niet helemaal jezelf bent kan een van de volgende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld: Je schiet door in perfectionisme, je bent de vrouw met de eeuwige glimlach of misschien heb je de perfecte look aan de buitenkant, je hebt behoefte aan controle om zo verlies of afwijzing te voorkomen of je durft je jouw emoties niet te voelen en te delen. Andere mensen krijgen het gevoel dat ze zich niet echt met je kunnen verbinden. Dat is logisch, jij bent niet volledig verbonden met jezelf en minder authentiek. Je binnenwereld klopt niet met jouw buitenkant.

Eerlijk gezegd herken ik veel van het bovenstaande. Jarenlang liet ik mijn emoties niet toe. Voor een deel was dit onbewust. Ik was erg onzeker over mijzelf, mijn kwaliteiten en ik had last van de angst voor afwijzing. Dat ervaarde ik in mijn werk en soms ook in vriendschappen.

Misschien herken je een van deze situaties

 • Je voelt je onzeker in je werk: “Ben ik wel goed genoeg, weet ik wel genoeg, kan ik het wel?”
 • Je komt niet op voor jezelf of je laat je onvoldoende zien waardoor je kansen in je werk of nieuwe klanten misloopt.
 • Je voelt dat je meer in je mars hebt maar je durft niet de volgende stap te zetten.
 • Je voelt je geremd, bent niet authentiek en ervaart onvrede.
 • Je ervaart je minder passie in je leven of je relatie. Je verlangt naar een relatie. 
 • Om de onzekerheid en onvrede niet te laten zien ontwikkel je misschien zelfs een masker.

Hoe kan je helemaal jezelf zijn?
Dit kun je doen door jezelf te bevrijden van deze schijnzekerheid en door je masker af te doen.
Waar kun je aan denken:

 • Erken je kwetsbaarheid als mens.
 • Omarm je emoties zonder erin te verdrinken.
 • Ontwikkel je veerkracht na uitdagende ‘leerervaringen’.
 • Doe je zelfonderzoek naar de oorzaak van je angst, twijfels of verdriet.
 • Wees eerlijk over je negatieve overtuigingen.
 • Leer om anders naar jezelf te kijken, door de bril van begrip, liefde en compassie. Zie jezelf als die mooie, intelligente en getalenteerde vrouw. Die vrouw die leeft vanuit  liefde, vreugde en bewustzijn. Jij bent uniek bent en hebt iets toe te voegen hebt aan deze wereld.
 • Sta in je kracht en in je leiderschap. Zonder masker, vanuit jouw diepste kern, je essentie als mens. Wanneer je dit ook doet vanuit je vrouwelijke essentie ervaar je meer ontspanning.

Ik nodig je uit om te onderzoeken wanneer je voelt dat je jezelf niet volledig laat zien. Welk masker heb  jij ontwikkeld in bepaalde situaties en gebruik je (on-)bewust. Hoe zou het voelen als je die afdoet? Wordt vrienden met je twijfels en angsten. Vanuit begrip en compassie. Als je jezelf bevrijdt en vol vreugde het leven tegemoet treedt, creëer je stap voor stap het leven dat jij jezelf wenst. Op dat moment groei je op positieve wijze vanuit je innerlijke kracht en dat is zichtbaar voor andere mensen.

Laat me weten of jij hier iets van herkent en hoe je ermee omgaat. Ik hoor graag je reactie.

Voel je vrij om deze blog te delen.

Liefs,


P.S. Wil je hierover in gesprek of heb je vragen?
Neem hier contact met mij op of meld je aan voor een gratis strategiegesprek.

P.S.2 Wil je aan de slag met gratis en praktische tools om je doelen te behalen?
Download hier mijn gratis e-book ‘Stap in je vrouwelijk leiderschap en ontdek de 7 belangrijkste sleutels naar het behalen van je doelen.

Copyright  © 2021 Vrouw & Essentie. All rights reserved.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *