Vier tips voor heldere communicatie en impact

Ben jij je bewust van hoe je overkomt en zet je dit ook in?
Herken je de situatie waarin je het gevoel had dat je boodschap niet helemaal overkwam? Dat kan te maken hebben met één van de vier tips die ik je hieronder geef.

Communiceren doen we elke dag, in verschillende situaties met verschillende mensen. Wat is communicatie eigenlijk? Datgene wat je zegt en hoe je overkomt. Het is belangrijk om te kunnen overbrengen wat je wilt zeggen. Je wilt je doel bereiken maar er zijn meer parameters dan alleen je woorden.

In deze blog geef ik je 4 aandachtpunten om tot een goede communicatie te komen. Communicatie is belangrijk voor je zichtbaarheid, persoonlijke aanwezigheid en impact. Er zijn vier parameters voor heldere communicatie die bepalen welke indruk jij maakt:

  • Je woorden (7%)
  • Je stem (38%)
  • Je lichaam (55%)
  • De onderliggende communicatie stroom

Hoe meer bewust jij hiervan bent, des te beter kun je jezelf presenteren. Weten hoe je je persoonlijke aanwezigheid kunt vergroten is dus een belangrijke sleutel. Je lichaam, je stem en je energie zijn de gebieden waarmee je je persoonlijke aanwezigheid vergroot.

In het communicatie proces kun je jezelf zien als een zender die een boodschap aan de ontvanger wil overbrengen. Je wilt je informatie goed laten overkomen. Dat is belangrijk omdat je iets wilt bereiken. Mocht het niet goed overkomen, is er sprake van miscommunicatie. Dat kan aan jou of de ontvanger liggen. Waar je op kunt letten vertel ik hieronder.

De vier parameters voor heldere communicatie

Je woorden
die je gebruikt om je boodschap over te brengen, zijn belangrijk. Gebruik je tegenstellingen of ontkenningen die de ander een verkeerd beeld geven. Of gebruik je woorden die wat je wilt zeggen ontkrachten. Spreek je de taal van de ander en versta je hem ook? Woorden hebben impact.
Tegelijkertijd spelen de woorden, dat wat je zegt, maar voor 7% een rol in de indruk die je maakt.

Je stem
Je stem is heel bepalend bij de eerste indruk die je maakt en in de die je dagelijkse contacten die je hebt. De toon van je stem zegt heel veel aan andere mensen. Er zijn verschillende elementen die jouw stem bepalen. Met hun invloed op jouw woorden en je boodschap zoals volume, melodie en expressie. Een kleine verandering in je stem kan veel impact hebben. Hoe je het zegt en de emotie die je over weet te brengen is belangrijker dan wat je zegt. Je stem is voor 38% bepalend in je communicatie.

Je lichaam
Je taal van je lichaam neem je mee in je communicatie:  je ogen, hoofd, schouders, armen, je handen.  Welke taal geef jij mee aan jouw woorden? Het geeft de ontvanger een niet mis te verstane boodschap. Hoe jij achter jouw boodschap staat wordt, vaak onbewust, versterkt of verzwakt door je lichaamstaal. Je lichaam is voor maar liefst 55% bepalend in je communicatie. Het is daarom heel belangrijk om bewust je lichaam te ervaren en dit te oefenen.

Communiceren is een uitwisselingsproces
Tussen jou en de ander ontstaat een dynamiek die steeds kan veranderen. Goed communiceren is een vaardigheid. Hoe ben je in contact met jezelf, de ander en de onderlinge communicatiestroom? Het is belangrijk om bewust te zijn van de invloed van de vier parameters op jouw wijze van communiceren.

Samenvattend: Wat is belangrijk in communicatie en de impact die je maakt?
Je woorden (7%), stem (38%), lichaam (55%) en het contact met de ander. De invloed van je lichaam, je energie en je stem is groot op je communicatie en het doel dat je daarmee hebt. Ik ervaar dat elke dag en zie dat veel mensen nog beter over kunnen komen. Als zij zich hier ook van bewust zouden zijn.  Kun je je voorstellen hoe jij hier je voordeel mee kan doen?

In mijn programma’s komen onder andere deze aspecten van communiceren aan de orde. Met praktische oefeningen help ik je hoe je effectiever kunt communiceren.  Je komt beter over waardoor mensen je vertrouwen en met je samen willen werken. Je maakt impact en ervaart meer succes. Door jouw communicatie vaardigheden te  ontwikkelen zorg je ervoor dat je boodschap helder overkomt. Je staat meer in je leiderschap. 

Sta eens stil bij deze vraag: Welke van deze parameters ga jij aandacht geven om te groeien in je communicatie vaardigheden?

Ik hoor graag je reactie.

Voel je vrij om deze blog te delen.

Liefs,


P.S. Wil je hierover in gesprek of heb je vragen?
Neem hier contact met mij op of meld je aan voor een gratis strategiegesprek.

P.S.2 Wil je aan de slag met gratis en praktische tools om je doelen te behalen?
Download hier mijn gratis e-book ‘Stap in je vrouwelijk leiderschap en ontdek de 7 belangrijkste sleutels naar het behalen van je doelen.

Copyright  © 2021 Vrouw & Essentie. All rights reserved.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *