Hoe ga je om met emoties zodat je verder kunt

Herken jij de situatie dat je verrast wordt door een emotie en dan impulsief reageert?
Vaak is dat niet handig en heb je later spijt van je reactie. In negen van de tien gevallen is een emotie een gevolg van een gedachte. De emotie kan ook ontstaan vanuit een ervaring uit het verleden. Je automatische systeem wordt als het ware onbewust door iemand of iets in het nu geactiveerd. Terwijl er in het nu geen reden is voor de emotie die je voelt. Soms verwarren we gevoelens met emoties.
Het is fijn om bewust te zijn van je emoties en ze te kunnen waarnemen voordat je reageert. Als je dat doet vanuit liefde, ben je altijd in staat om adequaat en prettig te reageren. Dat is fijn voor jezelf en de mensen om je heen.

De basisemoties die in elke cultuur waarnemen zijn de volgende:
1. Vreugde (blij)
2. Verdriet (bedroefd)
3. Verbazing (verrassing)
4. Woede (boosheid)
Binnen elke van deze basis emoties zijn er vele nuances te vinden.

Gevoelens
Gevoelens zijn in de kern gewaarwordingen in reactie op de wereld en de mensen om je heen. Je bent als mens een bron van energie en stemt je (onbewust) continue af op je omgeving. Dit doe je met je zintuigen, vanuit je eigen centrum en innerlijke wereld.
Als mens hebben we een ziel, een hart en een brein. We ‘wonen’ we als het ware in ons lichaam. Gevoelens komen voort uit je ziel en je hart. Gevoelens overstijgen ons verstand en onze emoties. Ze zijn stil van aard en komen vaak vanuit stilte naar je toe. Ze helpen je om dichter bij jezelf te komen.


Emoties
Een emotie is een combinatie van een gevoel en een gedachte over dat gevoel. Vaak is een emotie onbewust en naar buiten gericht. Plotsklaps ervaren we bijvoorbeeld verdriet of woede. Dit kan heel heftig zijn voor jezelf of voor anderen. Een emotie kan je weghalen uit je centrum waardoor je een minder sterke verbinding met jouw kracht ervaart.

Wanneer is het helemaal niet handig om je emoties te voelen?

 1. Je emotie is een gewoonte
  Onderzoek of de emotie die opkomt een automatische gewoonte is (een fysieke, biologische en mentale gewoonte) als reactie op iets of iemand. Het kan zijn dat je onbewust reageert omdat het koppelt aan een ervaring uit je verleden. We hebben veel gewoontes als mens en het is onze uitdaging om die gewoontes te veranderen. In dit geval is het praktisch om dit vast te stellen en weer verder te gaan.
 2. Je staat op het punt om in de actie te gaan
  Net op dat moment ga je in uitstelgedrag en doe je niet datgene wat je afgesproken hebt om te doen. Misschien voel je bang, denk je dat je niet goed genoeg bent of dat je afgewezen wordt. Je bent ineens druk met andere dingen dan wat je je had voorgenomen. Je hebt als het ware ‘veilige problemen’ gecreëerd. Stel je hebt een lastig gesprek en ineens bedenk je andere dingen om te doen. Of je hebt een bedrijf en je stelt zaken die je helpen groeien uit en gaat wat anders doen. 

Wanneer is het wel handig om je emoties te voelen?

 1. Je emoties hebben de overhand en voelen zwaar
  Emoties kunnen heel aanwezig zijn en je verhinderen om in contact met je hart te zijn. Wanneer je je zwaar en overweldigd voelt, je niet in staat bent om je aandacht te verleggen naar iets anders, is het goed om een moment de tijd te nemen voor jezelf.   In dat geval is het handig om eerst je emoties aandacht te geven en te onderzoeken wat ze je vertellen. Om ze vervolgens te laten voor wat ze zijn en geen aandacht meer geven. Dus zonder jezelf in je emoties te verliezen en er lang mee bezig te zijn.
 2. Je voelt dat je niet jezelf bent
  De emotie voelt niet als jezelf, het is niet iets dat je vaak ervaart. Het is niet de ego – mind connectie die je vaker voelt. Je begrijpt niet waar dit vandaan komt en herkent het niet. In dit geval kan het een kind stuk of een schaduwdeel zijn dat uit je onbewuste komt. Ga het onderzoeken en door er bij stil te staan kan het bewust worden.

Hoe kun je omgaan met emoties?
De emotie van vreugde en blijdschap zal je vooral aangenaam verrassen. De andere emoties zoals verdriet en woede brengen je vaker van je à propos. Wanneer je door een emotie onaangenaam verrast wordt, neem dat dan waar. Sta een moment stil bij wat je voelt en wordt je tegelijkertijd bewust van je lichaam. Welke sensaties neem je waar in je lichaam? Voel je een spanning, een brok in je keel, een knoop in je maag? Welke gedachtes had je voordat je de emotie voelde?  Zo kun je de ruimte geven en de emotie loslaten en voorkom je dat je een nieuwe emotionele gewoonte creëert.

Door met aandacht te kijken, te luisteren en te voelen vanuit je hart geef je jezelf de ruimte om waar te nemen. Veroordeel jezelf, de ander of de situatie niet. Blijf bij de feiten en verlies jezelf niet in een verhaal ergens over.

De oplossing is liefde
Liefde is de meest krachtigste energie die we ervaren. Als je vanuit liefde jezelf, anderen en elke situatie benadert, opent er zich een ongelimiteerd veld van mogelijkheden. Onderzoek waarom je je zo voelt en reageert. Benader iedereen en alles met compassie. 

De mooiste vraag die je jezelf kunt stellen in geval van een opkomende (onaangename) emotie is:
Wat zou liefde doen?

Hoe kun je je basis van vertrouwen versterken?
Meditatie is een manier om naar je gevoelens en dus naar de stem van je hart en ziel te luisteren. Regelmatig tijd maken voor meditatie, ondersteunt je in je proces van bewustwording en persoonlijk leiderschap. Zo kun je onderzoeken hoe je helemaal jezelf kunt zijn en in je kracht staat.

Conclusie:
Je bent niet je gedachten, je gevoelens en je emoties. Het is belangrijk om je emoties te erkennen en de ruimte te geven. In ieder geval voor jezelf zodat het niet implodeert in jezelf. Vervolgens kun je je emoties onderzoeken. Soms is actie het beste alternatief.

Laat me weten of jij hier iets van herkent en hoe je met jouw emoties omgaat. Ik hoor graag je reactie.

Voel je vrij om deze blog te delen.

Liefs,


P.S. Wil je hierover in gesprek of heb je vragen?
Neem hier contact met mij op of meld je aan voor een gratis strategiegesprek.

P.S.2 Wil je aan de slag met gratis en praktische tools om je doelen te behalen?
Download hier mijn gratis e-book ‘Stap in je vrouwelijk leiderschap en ontdek de 7 belangrijkste sleutels naar het behalen van je doelen.

Copyright  © 2021 Vrouw & Essentie. All rights reserved.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *