De sleutel om meester te zijn over angst en zelfkritiek

Stemmen in je hoofd leiden je af van je doelen en jezelf
We kennen allemaal die stemmen in onszelf die ons bang maken voor iets wat er nu niet is. Dat kan heel vervelend zijn als het je remt in het nemen van beslissingen of in actie komen. Voor het omgaan met je angst is het ondersteunend om met affirmaties te werken. Zoals bijvoorbeeld “Ik laat alle angst los”. De rol van angst  is slechts mentaal, je ego gaat met jou aan de haal. De gemiddelde mens heeft tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag. Als er een aantal van die gedachten je bovendien stress geeft, is het tijd om er iets aan te doen.

Je kunt bijvoorbeeld een stem in je horen die zegt dat je niet je kwetsbaarheid wilt laten zien, of een stem die zegt dat je niet je hoofd boven het maaiveld moet steken, dat je niet goed genoeg bent of dat je te perfectionistisch bent. Dat laatste is voor bijvoorbeeld mij een terugkomende saboteur.

De sleutel is simpel: volg niet deze gedachten in je leven. Angst is een mentale gewoonte. Geef de gedachte erkenning en aandacht. Sta de angst toe maar volg het niet met gedrag. Angst is een primaire reactie maar het kan veranderen in ongerustheid of in projectie over iets in de toekomst.

Wat is de nummer 1 sleutel om hier mee om te gaan?
Wat helpt is om je aandacht te richten op je lichaam door middel van je ademhaling naar je buik en borstgebied. Wordt je bewust van het centrum in je hoofd. Richt je aandacht op deze drie punten en wees nieuwsgierig hoe je je hoofd hiermee rustiger kan maken.

Vervolgens vraag jezelf:

Ben ik op dit moment echt in gevaar? Moet ik me nu bang voelen?
Voel je eerst op je gemak met het toestaan van je angst. Dit doe je door jezelf te vergeven, dit is de energie van geen weerstand. Zeg tegen jezelf: ‘Ik vergeef mijn angst hier te zijn. Ik vergeef mijn emoties en mijn negatieve gedachten.’ Waarschijnlijk is dit een kind deel van jezelf.
Accepteer wat er is, wees bewust van je gedachten, twijfels, angsten en wordt vrienden met dat wat je ervaart. Blijf steeds liefdevol en zonder oordeel naar jezelf.

Laat me weten of jij hier iets van herkent en hoe je met jouw twijfels en angsten omgaat. Heb jij een superfijne manier die je toepast? Ik hoor graag je reactie.

Voel je vrij om deze blog te delen.

Liefs,


P.S. Wil je hierover in gesprek of heb je vragen?
Neem hier contact met mij op of meld je aan voor een gratis strategiegesprek.

P.S.2 Wil je aan de slag met gratis en praktische tools om je doelen te behalen?
Download hier mijn gratis e-book ‘Stap in je vrouwelijk leiderschap en ontdek de 7 belangrijkste sleutels naar het behalen van je doelen.

Copyright  © 2021 Vrouw & Essentie. All rights reserved.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *